[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] zależą od rodzaju diety jaką stosujesz. Co bym proponował przede wszystkim to posiłki odsunięte od treningu o 1,5 - 2 godziny , lekkostrawne oparte głównie o białko zdrowe tłuszcze i ilość węgli ( lub ich brak ) zależną od diety , dnak w rozsądnych ilościach by móc posiłek spokojnie przetrawić i nei mieć problemów żołądkowych w trakcie [...]
[...] zalecenia odnośnie diety sportowców nakazują znaczne ograniczenie spożywanego tłuszczu.Nie powinno się jednak ich spożycia redukowac do zera !!! Aby opisać które tłuszcze sa nam przyjazne a których należy unikać zacznijmy od podziału tłuszczy. Pierwszym podziałem jest podział "na pochodzenie" : Tłuszcze zwierzęce Tłuszcze roślinne [...]
[...] bez panierki, ewentualnie w jajku, konserwowe: mintaj morszczuk sola panga dorsz grenadier raz w tygodniu wędzona lub świeża makrela lub łosoś sieja pstrąg szczupak c- tłuszcze -olej lniany -oliwa z oliwek -orzechy arachidowe Nie zapominajmy o warzywach !!!! -niezmiernie istotne w diecie - pomagają utrzymać równowagę kwasowo- zasadową w [...]
[...] przypadkach obejść jednak jako regulatora procesów i budulca komórek - NIE. Podobnie jak w przypadku węglowodanów - jeśli ich podaż będzie przewyższać zapotrzebowanie tłuszcze będą magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Witaminy Same źródła energii i budulca nie wystarczą do prawidłowego funkcjonowania organizmu - bardzo ważnym [...]
SYSTEM SPRZĘŻEŃ NAPRZEMIENNYCH witam wszystkich serdecznie. poniżej zamieszczam najpoteżniejszy na świecie system treningowy, ktorego opracowanie zajęło mi ponad 6 lat (tak jest, pieprzone 6 lat!) - 6 lat ćwiczeń, eksperymentow, obserwacji... system jest dla bardziej zaawansowanych, którym trzeba większych bodźców. aczkolwiek amatorzy pragnący [...]
[...] glikogenu pochodzą głównie z węglowodanu, które zjadamy codziennie i które zmieniają się w glikogen w wolnym procesie przemiany enzymów. Ciało może również zmieniać białka i tłuszcze w glikogen, ale nie jest to równie skuteczne i szczególnie w przypadku zjadanego białka jest to bardzo drogi sposób uzupełniania tych zapasów (więcej na ten temat w [...]
[...] energetycznym, spalają się jednak znacznie wolniej i dają ponad dwukrotnie więcej energii (kcal). Tłuszcze dzielimy na tzw. lepsze i gorsze. Do pierwszych zaliczamy tłuszcze pochodzenia roślinnego; oleje, tłuszcze sojowe, itp. oraz tłuszcze z ryb. Te gorsze to pochodzenia zwierzęcego: tłuste mięsa, śmietana, masło, smalec, itp. Podczas [...]
[...] cholesterolu niż osoby które jadły 1 lub mnie w ciągu tygodnia. No tak. Ale przecież są ludzie co jedzą klilka a nawet kilkanaście jajek dziennie. 10.Zwalcz tłuszcz... tłuszczem No własnie to dla kolegi ktory w poprzednim temacie miał zastrzezenia do tego punktu.Chociaz w tamtym temacie nie bylo wszystko wyjasnione.No wiec prosze: Wybierasz [...]
Dzięki uprzejmości kolegi(Bigos92) z innego forum udostępniam jego tłumaczenie biblii GH15 w zwięzłym skrócie. Zaznaczam tłmaczenie nie jest moje. Napewno warto przeczytać, polecam. osobiście sie pod tym w sumie podpisuje zwłaszcza pod częscia ze PCT to ściema i że po kilku latach można sie troche opie..dalac %-) [...]
[...] i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie łańcuchy węglowodanowe są cięte na krótsze odcinki; białka - długie łańcuchy proteinowe są cięte na aminokwasy składowe; tłuszcze - także ulegają trawieniu ale nie ma to dla nas istotnego znaczenia. Pokarm przebywa w żołądku niedługo (ok.1h) zależnie od składu. Następnie treść żołądka przesuwa [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] złożonych. Najprawdopodobniej zawarte tam polisacharydy mają zdolność silnego wiązania niektórych leków i tworzenia z nimi trudno wchłanianych kompleksów. Perypetie z tłuszczem Pożywienie z dużą zawartością tłuszczu może wzmagać wchłanianie leków o tzw. dużej lipofilności (rozpuszczalnych w tłuszczach) a także witamin A, E, D i K. Pokarm [...]
Witam. Na podstawie artykułów na forum dotyczących diety, dziennika VITALMAX oraz innych materiałów, takich jak np. artykuły na menshealth.pl sporządziłem sobie dietę, z uwzględnieniem dni tygodnia. Na początek rzucę troche informacji, nie wszystkie mogą być przydatne (dla oceniających). Cel: przyrost masy Typ budowy: przy obliczaniu posługiwałem [...]
[...] niektóre witaminy) pobudza wchłanianie witaminy D wspomaga magazynowanie wapnia w kościach i zębach jest niezbędna przy przekształcaniu karotenu w witaminę A Wszystkie tłuszcze zbudowane są w tych samych kwasów tłuszczowych. Te z kolei dzielimy na: nasycone nienasycone Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe [...]
[...] to, aby spożywać ‘czyste’ kalorie, unikać wysoko-przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów , spożywać wysokiej jakości, dobrze przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze wielo-nienasycone i jedno-nienasycone, spożywając tłuszcze trans w minimalnych ilościach Czyli nasza dieta powinna bazować na świeżych i [...]
[...] dla każdego coś miłego? Plan prosty zakłada, iż dzięki spożyciu odpowiedniej ilości białek, dozwolonej maksymalnie ilości węglowodanów, uzupełniając ponadto dietę o zdrowe tłuszcze, pijąc wystarczające ilości wody oraz dbając o to, aby wyeliminować z naszej diety braki mikroelementów uzyskamy około 80 procent zysków na zdrowiu. Plan [...]
[...] dochodzi do błędów. Są różne rodzaje tłuszczy. Podzielić je można ze względu na liczbę występowania wiązań podwójnych (nienasycynie) w rdzeniu cząsteczki. W taki sposób tłuszcze dzielą się na jednonienasycone, wielonienasycone oraz nasycone. Ostatnie nie zawierają wiązań podwójny. Każdy z tych rodzajów tłuszczy jest niezbędny w diecie. Każdy [...]